Sizden Gelen Doğal Tarifler Tarif Gönder


YULAF KEPEKLİ ÇAVDARLI EKMEK


EKMEK TARİFİ Yazının bulunuşu ilkçağ MÖ 3200 lü yıllara dayanır. Ekmeğin bulunuşunun ise MÖ 10000. yıllarda olduğu söylenmektedir ; prehistorik orta taş çağında yaşayan insanların tahıl taneciklerini taşlar arasında ufalayıp buna su katarak hamurlaştırıp yassı şekil vererek kızgın kaya üzerinde pişirdiklerine dair bilgiler ve kanıtlar bulunmaktadır. Geçmişi bu kadar eski ve gizemli olan bu güzel besin kaynağımız günümüzde çeşitli tahıl unları kullanılarak farklı tatlar yaratılarak yapılabilmektedir. Önemli olan un/sıvı oranlarının korunarak ekmeğin yapılabilmesidir. Gerekli Malzemeler 1 paket kabartma tozu 3 tatlı kaşığı karbonat (içeriğinde Sodyum karbonat NA2CO3 ve sodyum bikarbonat NaHCO3 birlikte bulunan) 1 yumurta 2 su bardağı (yaklaşık 200 mL ) Yoğurt (doğal nohut mayası kullanılarak yapılmış ev yoğurdu veya tercih ettiğiniz yoğurt olabilir) 4 su bardağı ( yoğurt için kullanığınız bardak ölçüsü ile aynı) Un 4 su bardağı unu istediğiniz karışımlarda kullanabilirsiniz. Örneğin bu tarifte aşağıdaki karışımları kullanalım: 1.5 su bardağı yulaf kepeği – 1.5 su bardağı çavdar unu – 1 su bardağı tam buğday unu Yapılışı Bir kapta 2 su bardağı yoğurt, 1 yumurta homojen hale gelene kadar çatal veya el yumurta çırpıcısı ile çırpılır. Ayrı bir kapta , yulaf kepeği , çavdar unu ve tam buğday unu , kabartma tozu ve karbonat bir büyük kaşık yardımıyla kuru bir şekilde karıştırılır, bu karışıma , ayrı bir kapta homojen hale getirilmiş yoğurt ve yumurtadan oluşan koyu kıvamdaki sıvı karışım eklenir. Un karışımının ve yoğurt karışımının elde bir kaşık yardımıyla iyice birbiriyle karışması sağlanır ; karıştırma işlemi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır (5 dakikayı geçmesin ) Oluşan ekmek hamuru yoğun bir kıvamda olacaktır. Bu yoğun ekmek hamuru daha önceden tereyağı ile yağlanmış döküm tencereye ( yaptığımız ekmek hamuru miktarı için 24 – 93/8” (inch) tencere uygun büyüklüktedir) kaşık ve bir spatula yardımıyla boşaltılır. Tencerenin kapağı kapatılıp, önceden ısıtılmış fırında 180 ? C derecede 30 dakika , 150 ? C de bir 30 dakika daha kapağı açılmadan pişirilir. Pişirme süresinin sonunda tencere fırından çıkartılıp, pişmiş ekmek tencere ters çevrilerek kolayca çıkartılır ve hemen üzerine havlu kağıt serilmiş tahtadan bir ızgara üzerine alınarak üstü açık olarak 1 saat dinlendirilir. Daha sonrasında yenebilir ya da kapaklı bir kaba alınarak saklanır. Afiyet olsun Prof Dr Tijen Tanyalçın Tanyalçın Tıp Laboratuvarı Seçmeli Tarama ve Metabolizma Birimi 1359 sokak No:4/1 Alsancak 35220 İzmir Tel: +90 232 464 02 11 / +90 232 464 19 12 Fax: +90 232 463 09 10 www.tanyalcin.com tanyalcinlab@gmail.com

Tijen Tanyalçın 18.2.2015